– Според истражувањето неодамна објавено во списанието Nature Geoscience, нашата планета се соочува со најсувата клима во последните најмалку 1.200 години – истакнува Euronews.

На крајот на јули оваа година, се додава, шпанските акумулации за вода имаа само 40 отсто капацитет. За приближно 800 луѓе кои живеат во селото Бонастре, јужно од Барселона, сушата предизвика да се исушат чешмите.

– Во Бонастра се воведени строги ограничувања со нивоата на резервоарите дури и пониски од националниот просек. Жителите сега имаат пристап до вода само од седум до десет наутро и од осум до 11 навечер секој ден – вели 43-годишниот Марио Ферарио, сопственик на печатница во Бонастре, кој се пожалил дека споменатите ограничувања во пракса се намалени на само четири часа пристап до вода дневно. Рано наутро, рече Ферарио, ги носам ќерките на летна школа, а немаме вода. Ако има среќа, коментира Еуроњуз, Ферарио може да се истушира ​​кога ќе дојде дома, но ако не, мора да почека до вечерта или дури следниот ден.

– И тоа ако повторно има вода, бидејќи распоредите често не се почитуваат. Тие (локалните власти, забележува Еуроњуз) го поставуваат распоредот и потоа го менуваат без предупредување – тврди соговорникот.

Градоначалничката на Бонастре, Естер Барта, ја опишал годинешната ситуација во Бонастре како „особено екстремна“. Бунарот кој го снабдува селото со вода се снабдува од водоносниот слој Гаја, каде ефектите од сушата се видливи со месеци. На почетокот тамошната влада барала луѓето да бидат одговорни во користењето на водата и почнале да го ограничуваат протокот на вода за време на викендите. Работите постепено се влошувале и, во неколку наврати, водата била исклучена со денови за да се помогне во обновувањето на залихите.

За Марио Ферарио тоа значи дека едноставните секојдневни задачи како перење алишта или готвење вечера за неговите две ќерки станале луксуз. Иако жителите се обидуваат да заштедат вода кога нема прекини, ако заборават, остануваат без ништо, пишува Euronews.

– Луѓето се прилично лути поради ситуацијата воопшто, бидејќи тоа не се случува првпат – вели Марио Ферарио, додавајќи дека жителите на Бонастре се уморни и дека локалните политичари малку помогнале.

Поместувајќи го фокусот на анализата на водоснабдувањето од Бонастре на Пиринејскиот Полуостров, Еуроњуз оценува како екстремната топлина го отежнува преживувањето додека луѓето се борат да се оладат. Повеќе од 1.000 луѓе починале за време на нечуените високи температури во јули, објави шпанското Министерство за здравство.

Гледајќи ја ситуацијата со водоснабдувањето во Италија, Еуроњуз наведува дека северните региони таму се соочуваат со најтешката криза со вода во последните 70 години. Некои провинции се блиску до снемување вода за одгледување храна, се додава.