Египет бара отштета од 900 милиони долари по блокадата на Суецкиот канал на крајот на март и го заплени бродот „Евер Гивен“, пренесуваат светските медиуми.

Синоќа, шефот на администрацијата на Суецкиот канал (СЦА) на државната телевизија изјави дека се водат преговори за надомест на штетата предизвикана од „Евер Гивен“, кој заглави во каналот и го парализираше сообраќајот на клучна морска рута.

Египет тврди дека не погрешил во тој инцидент и ја префрлил одговорноста на бродот.

„Преговорите продолжуваат, има уште многу недоследни точки со компанијата и осигурувањето, почнувајќи од износот“, рече адмиралот Осама Раби.

Извор од СЦА за агенцијата Франс прес потврди дека во тек се преговори со јапонската компанија Шоеи Кисен, сопственик на бродот, и со осигурителните компании.

Ал-Ахрам пренесува дека адмиралот рекол дека неговата земја бара 900 милиони долари.

Бродовите беа блокирани скоро една недела

Бродот „Евер Гивен“ е запленет поради неплаќање на 900 милиони долари.  Истиот извор наведува дека оваа сума одговара на загубите предизвикани од бродот до властите и неговото влечење и одржување.

Сообраќајот на каналот, кој носи повеќе од 10 проценти од светската трговија, продолжи на 29 март откако бродот беше извлечен со помош на меѓународни експерти.

Повеќе од 400 бродови беа блокирани шест дена. Бродот, кој пловеше под знамето на Панама, , оттогаш е закотвен во Гранд Лак Амер.

СЦА наведува дека Египет губел помеѓу 12 и 15 милиони долари на ден за време на инцидентот.

Меѓу главните извори на приход на земјата, минувањето низ каналот му донесе 5,7 милијарди долари на Египет во периодот 2019-2020 година.