Џорџ Сорос го прогласи Биткоин за "кукавичко јајце за диктатори", но сепак вложува во "кукавичното јајце... !?

Соросовиот Фон Менаџмент на крајот на 2017 година имал 2.472.188 акции, но по паѓање на вредноста на биткоин  изгубил 10 милиони долари

Милијардерот Џорџ Сорос неодама го критикуваше биткоин, но не е против да се вложува во "кукавичкото јајце за диктатори", со што и самиот вложува во тоа.

Фондот на овој тајкун купил акции од овластена компанија Оверсток која се занимава со биткоин.
Соросовиот Фон Менаџмент на крајот на 2017 година имал 2.472.188 акции во компанијата Оверсток, со што стана трет најголем акционер во оваа компанија, објавол ЦНБЦ, цитирајќи ги законските побарувања.

Акциите за време на инвестирањето вредел 157,97 милиони долари, но неодамна со нивниот пад, изгубиле повеќе од 10 милиони долари.

Компанијата Оверсток била традиционално онлајн трговец на мало кој се натпреварувал со Амазон и други компании. Меѓутоа, компанијата ршила радикално да ги промени своите работи и почнала да прифаќа биткоин. Излегува на пазар на акции (ИПО на 18 декември, по пат на своја платформа на размена, тЗеро.

Сопственикот Патрик Бјорн изјавил за СНН во декември дека сака да го продаде малопродажниот сектор и да се насочи на сопственоста на Оверсток со над 10 блокчејн комапании.

Сорос јавно зборувал за биткоин во јануари на собир на Светските лидери во Давос, Швајцарија. Милијардерот тогаш криптовалутата ја наредкол "кукавичко јајце за диктатори и ги споредил со "типичен балон".

Додал дека технологијата на криптовалута може да се стави во "во позитивна употреба" како што е праќање пари на илегалните мигранти кои доаѓаат во Европа.

Компанијатакоја има сосема друг став спрема биткоин, Бјорн од компанијата Овресток изјавил дека биткоинот можел да дојде до вредност од еден милион долари и го нарекол "најважна промена во 6.000 цивилизација на технологијата".

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари