Независното надзорно тело на британскиот парламент го истражува британскиот премиер Борис Џонсон заради неговото патување во странство и начинот на кој го претставил пред парламентарните власти.

Парламентарниот комесар за стандарди рече дека се испитува дали Џонсон го прекршил кодексот на однесување кон членовите на парламентот, објави „Ројтерс“.

Истрагата ја интензивираше истрагата за финансиите на Џонсон, бидејќи властите веќе размислуваат како е финансирано реновирање на станот.

Тој рече дека парите за реновирање ги обезбедил Дејвид Рос, коосновач на трговскиот синџир „Карфон Верхаус“.

Џонсон пред парламентот во февруари 2020 година изјави дека отпатувал на Карибите на одмор со неговата партнерка Кери Симондс, од 26 декември 2019 година до 5 јануари 2020 година.

Опозициските лабуристи велат дека Џонсон треба да го објасни аранжманот.

Доколку биде прогласен за виновен за кршење на правилата, Џонсон би можел да биде принуден да се извини или привремено да биде суспендиран, па дури и исфрлен од парламентот.

Случаите на протерување од британскиот парламент се исклучително ретки.

makfax.com.mk