Стапката на ширење на коронавирусот во Велика Британија се изедначува и може да почне да опаѓа, но сепак е на високо ниво поради што не може да има олеснување на ограничувањата, изјави премиерот Борис Џонсон.

„Почнуваме да забележуваме одредени знаци на изедначување, а можеби и пад на стапката на зараза и хоспитализации. Но, не заборавајте дека нивото е сè уште многу високо“, им рече Џонсон на новинарите.

Тој додаде дека постои ризик ако се олабави „стисокот на вратот на ѕверот“, дека вирусот може повторно да излезе од контрола пред луѓето да се вакцинираат.

 

makfax.com.mk