Како што пишува „Билд“ загинала девојка (19), а петмина од патниците се тешко повредени.

Кога пристигнале пожарникарските екипи, се верувало дека многу патници сè уште се заробени во автобусот, а најмалку тројца морало да бидат ослободени со помош на хидраулична опрема за спасување.

Според портпаролот на Црвениот крст, се работело за голема операција со осум спасувачки возила и две амбулантни возила. Во акцијата за спасување и извлекување учествувале 55 пожарникари.

Возачите на автобусот биле негативни на алкотестот, а во моментов се на распит.

Портпаролката на полицијата изјави дека во автобусот имало патници од Австрија, Словенија, Италија, Германија и Украина.

Автобусот патувал од Берлин, преку Линц, до италијанскиот град Трст.