Како што пренесуваат агенциите, безбедносните сили кои го штитат Парламентот се повлекле од местото на настанот.

 Либија е во хаос од бунтот поддржан во 2011 година, кога беше соборен Моамер Гадафи. Во 2014 година, таа се подели меѓу завојуваните источни и западни фракции пред почетокот на мировниот процес што започна во 2020 година за повторно обединување на земјата.