Чудо од наука: Кинезите направиле вештачко Сонце (видео)

Направа која користи нуклеарна фузија како би го загреала просторот во големо округло куќиште, додека 15.000 долара чини само да се вклучи.

Кинески научници се, кои се во потрага за чист извор енергија, направиле "вештачко Сунце" на нуклеарен погон кој достига температура од 100 милиони степени Целзијусови.

Колку за споредување, во средиштето на оваа ѕвезда има "само" 15 милиони степени.

Од институтот за физика на шлазма, при Академија за науки на Кина, соопштено е дека ја тестираат оваа направа во облик на прстен како би репродуцирале процес во ценратор на ѕвездата, од која се создава огромна количина на енергија.

Направата користи нуклеарна фузија како би го загреала просторот во големо округло куќиште, додека 15.000 долара чини само да се вклучи.

Целта на амбициозниот проект е подобро да се разбере нуклеарната фузија за еден ден да се користи како алтернативна фузија во нуклеарните централи, од кои останува радиоактивен отпад.

Во Кина неодамна направена е градба на "вештачка Месечина", која како сателит треба да биде лансирана во орбита и да послужи како замена на улично осветлување.

Поврзани

Најнови вести

Коментари