Запрашан дали Обединетото Кралство може да обучи повеќе украински војници од планираните 10.000 до октомври, тој рече: „Мислам дека сме посветени да го надминеме тоа. Ќе обучуваме повеќе луѓе и во подолг период“.

На прес-конференцијата во Копенхаген, која се одржа по меѓународната конференција за давање помош на Украина, тој рече дека сега е јасно дека повеќе земји ќе ги поддржат напорите на Обединетото Кралство за обука на украинските сили, пишува Си-Ен-Ен.

„Шведска испраќа значителен број војници, и Норвешка на конференцијата најави дека ќе испратат. Данска испраќа 130, Финска исто така испраќа војници. Сега имаме многу Викинзи во Англија. Така беше пред неколку стотици години, но тогаш не се сомневаше дека е добро. Некако се повторува сега, но на поинаков начин. Изгледа дека поголемиот дел од обуката ќе биде нордиска“, рече Валас.

Украинскиот министер за одбрана Олексеј Резников на конференцијата истакна колку е важна одржливата и континуирана поддршка за Украина бидејќи ниту една земја нема бескрајни резерви.

„Затоа мораме да комуницираме… Мораме да инвестираме пари во производството, на пример во Словачка, Чешка, Латвија или Литванија, за да ги прошириме нашите капацитети“, рече тој.