Државите и приватните донатори вчера собраа близу 2,4 милијарди американски долари за програми за споделување на вакцини преку системот Ковакс зголемувајќи ги напорите да ги направат вакцините против ковид подостапни за луѓето во посиромашните земји.

Објавите за тоа дека од островската држава Маурициус, која донирала 2.500 долари до милиони долари и дози донирани од побогатите земји, дојдоа за време на видео состанок организиран од Јапонија и Алијансата за вакцини GAVI, која се грижи за програмата Ковакс со Светската здравствена организација.

Собраните средства ќе му овозможат на Ковакс да обезбеди 1,8 милијарди целосно субвенционирани дози што ќе бидат доставени до посиромашните земји, што ќе биде доволно за да се заштитат околу 30 проценти од возрасните во тие земји, рече ГАВИ во соопштението за печатот.

„Направивме голем чекор кон заштитен свет“, рече Жозе Мануел Баросо, претседател на ГАВИ. Вкупните средства на ГАВИ се зголемија на 9,6 милијарди со новата донација, додаде тој.

Јапонскиот премиер Јошихиде Суга, чија влада собра дополнителни 800 милиони, го нарече резултатот „исклучително значаен чекор“ кон еднаков пристап до вакцината. Јапонија исто така ќе донира околу 30 милиони дози вакцини произведени низ земјата преку Ковакс, рече тој.

Мрежата Ковакс од февруари дистрибуираше 77 милиони дози во 127 земји, но поради зголемувањето на бројот на случаи ширум светот и ограничувањето на извозот на вакцини, мрежата е оневозможена веќе некое време.