-Руските власти ги фалсификуваа резултатите од овие референдуми за потоа да кажат дека украинскиот народ се изјаснил да биде дел од Русија, изјави портпаролката Карин Жан-Пјер.

-Никогаш нема да ги признаме овие незаконски одржани реферндими чија единствена цел е анаксија на украинска територија и продолжуваме со поддршката за Украина.

Жан-Пјер истакна дека Белата куќа подготвува нов пакет воена помош за Украина во висина од 1.1 милјарда долари во кој се вклучени 18 мобилна артилерски системи (ХИМАРс) „кои Украина ги упоребува мошне успешно“, 100 оклопни возила, радари и противбеспилотни системи.

Таа истакна дека САД и сојузнците се подготвуваат во случај на прогласување на анексија на делови од југоисточна Украина од страна на Москва.