Пелоси ги поканува републиканските пратеници на Тајван додека Кина предупредува на контрамерки

По разговорот помеѓу америкаснкиот претседател Бајден и и кинесион Кси , прес-секретарот на Белата куќа Карин Жан-Пјер, рече дека Бајден нема да и каже на Пелоси дали треба да патува во Тајван, објаву УС Тудеј.

Бајден изјави: „Војската мисли дека тоа не е добра идеја во моментов“ Пелоси да го посети Тајван, објави истиот медиум.

Двајцата водечки републиканци во Конгресот рекоа дека не одењето во Тајван по заканите на Кина ќе биде политичка победа за Пекинг.

„Ако не замине сега, таа и дава на Кина политичка победа“, рече лидерот на малцинството во Сенатот, Мич Меконел. Водачот на малцинството во Претставничкиот дом, Кевин Мекарти,  од Калифорнија, изјави дека тој самиот ќе водел двопартиско патување во Тајван доколку стане спикер.