Западните агенции наведуваат дека Бајден го потпишал  документот за време на неговата посета на Јужна Кореја.

Од 40 милијарди долари, шест се за опремување на Украина со оклопни возила и зајакнување на воздушната одбрана.

Пет милијарди долари се за решавање на глобалниот недостиг на храна што би можел да произлезе од колапсот на украинското земјоделство, а повеќе од милијарда долари за помош на бегалците.

Ова финансиска помош за Украина е до септември и ја надминува претходната итна мерка со која беа предвидени 13,6 милијарди долари.

Новиот пакет помош беше одобрен во четвртокот со големо мнозинство во Сенатот, откако претходно беше усвоен во Претставничкиот дом. /МИА