Австралија ќе размисли постепено да ги отвори своите граници за да им овозможи на жителите кои се вакцинирани против Ковид-19 да патуваат во странство, рече австралискиот премиер Скот Морисон.

Австралија ги затвори своите меѓународни граници во март минатата година, помагајќи да се избегне голем број на заразени лица како во други земји.

Досега се потврдени нешто повеќе од 29.400 случаи на Ковид-19 и 910 смртни случаи.

Австралиските граѓани и постојаните жители во моментов не можат да ја напуштат земјата освен ако поради некоја причина не се ослободени од мерката, додека патниците што се враќаат од странство мораат да поминат две недели во карантин.

makfax.com.mk