Антисемитски дејства во Франција зголемени за 69 отсто во 2018 година

Францускиот премиер Едуард Филип изјави дека антисемитските дејства во Франција се зголемиле за 69 отсто во првите девет месеци од 2018 година, најавувајќи го зголемувањето на денот кога Европа ќе ја одбележи 80-тата годишнина од озлогласената „Кристална ноќ” на нацистичките напади врз Евреите.

„Секоја агресија извршена против некој од нашите граѓани само затоа што се Евреи одекнува како кршење нов кристал”, пишува Филип на Фејсбук, осврнувајќи се на почетокот на нацистичката кампања за елиминирање на Евреите на 9 ноември 1938 година, познат како Ноќ на скршеното стакло.

„Зошто да се потсетиме, во 2018 година, на такво болно сеќавање? Бидејќи ни оддалеку не сме му ставиле крај на антисемитизмот. И покрај намалувањето во изминатите две години, бројот на антисемитски дејства е зголемен за повеќе од 69 отсто во првите девет месеци од 2018 година “, рече тој, нарекувајќи го бројот на инциденти „немилосрден”.

Во својот Фејсбук пост, Филип ја цитираше преживеаната од Холокаустот и добитник на Нобеловата награда, Ели Визел, дека „вистинската опасност, сине мој, е рамнодушноста”, ветувајќи дека француската влада нема да биде рамнодушна.

Во март, илјадници граѓани тивко чекореа низ Париз за да го осудат ужасното убиство на една 85-годишна Еврејка, чија смрт беше сметана за најнова манифестација на антисемитизмот кој сега се гледа на секојдневните француски улици.

Миреј Нол го избегнала озлогласеното собирање на Евреите од Париз во Втората светска војна, во кое полицијата уапсила околу 13.000 луѓе, вклучително и повеќе од 4.000 деца, на стадион и ги пренеле во логорот на смртта во Аушвиц во Полска, нацистичка Германија. Таа била убиена во својот кревет и потоа била запалена.

Еврејската заедница во повеќе од половина милион Евреи во Франција е најголемата во Европа, но е погодена од бранот емиграција во Израел во изминатите две децении, поттикнат од појавата на вирулентен вид антисемитизам во претежно мигрантските населби. Како што објави „Брејтбарт Џерусалем“, речиси 5.000 француски Евреи емигрирале во Еврејската држава само во 2016 година. Тие заминаа по рекордна година со антисемитски напади во 2015 година. Филип не прецизираше колку напади беа извршени оваа година, но „Ле Монд“ пишува дека имало 311 антисемитски инциденти во 2017 година.

Филип рече дека владата ќе пробува нова посветена мрежа на истражители и судии за борба против злосторствата од омраза и ќе изгради постојан национален тим во Министерството за образование за борба против антисемитизмот во училиштата.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари