Кишида рече дека двајцата лидери поминале „значително време разговарајќи за Кина“ во текот на 80-минутниот разговор, вклучително и загриженоста за „кинеската агресија врз Тајван“, објави АП.

Лидерите разговарале и за ситуацијата во Хонг Конг и кинеската провинција Ксинџијанг, а Бајден го прозвал  Пекинг за кршење на правата на демократските активисти во Хонг Конг и работните логори за Ујгурите и другите етнички малцинства во Ксинџијанг.