Доколку американските и европските санкции предизвикаат руски одмаздничкo запирање на испораките на нафта, глобалните цени на таа енергија би можеле да достигнат „стратосферско“ ниво од 380 долари за барел, предупредуваат аналитичарите на американската инвестициска банка JP Morgan Chase, а објави хрватскиот Јутарњи лист.

Со оглед на нејзината силна фискална позиција, Русија би можела да си дозволи, проценуваат тие, да го намали дневното производство за 5 милиони барели без нејзината економија да претрпи преголема штета, пишуваат аналитичарите, повикувајќи се на Bloomberg. Но, за поголемиот дел од остатокот од светот, овој потег може да биде застрашувачки.

Исчезнувањето на 3 милиони барели нафта дневно од светскиот пазар би можело да ја доведе цената на лондонската берза до 290 долари за барел, додека најлошото сценарио за намалување од 5 милиони барели би довело до цена од 380 долари.

Имено, земјите членки на Г7 работат на развој на комплициран механизам кој би ја ограничил цената што може да ја постигне руската нафта, а причината за тоа е зголемување на притисокот врз руската воена машина во Украина.

„Веројатно, во случај на ограничување на цената, Русите ќе одлучат да возвратат со намалување на производството за да му нанесат болен удар на Западот. Сегашната тензија на глобалниот пазар на нафта е на руска страна“, изјави JP Morgan Chase. аналитичарите коментираат во белешката испратена до нивните клиенти.