Администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден можеби планира да започне војна меѓу НАТО и Русија, користејќи ја полската инвазија на западна Украина како изговор, пишува пензионираниот полковник, поранешен советник на американскиот секретар за одбрана Даглас Мек Грегор, во колумна за American Conservative

Специјалистот истакна дека успесите на руската армија во битките на територијата на поранешната советска република и очајната состојба на вооружените сили на Украина се спротивни на плановите на Вашингтон.

„Соочена со недвосмислениот неуспех на американската помош, дури и во позадината на приливот на ново оружје за да ги спаси украинските сили од непосредна пропаст, администрацијата на Бајден очајно се обидува да ја сврти плимата и да го спаси образот. Се чини дека Полска понуди начин. „Според непотврдените извештаи од Варшава, полскиот Генералштаб добил инструкции тивко да подготви план за интервенција во конфликтот и окупацијата на Западна Украина“, пишува Мек Грегор.

Тој додаде дека Киев, кој е под контрола на САД, нема да има проблем да даде дозвола за интервенција на Варшава која е неопходна за да се легитимизираат непријателства од оваа големина. А Вашингтон очекува да ги искористи евентуалните инциденти меѓу полската и руската армија во своја полза.

„Администрацијата на Бајден може да се надева дека секој конфликт меѓу Русите и Полјаците ќе доведе до свикување на Советот на НАТО, каде што ќе се постави прашањето за примената на членот 5 од НАТО (НАТО презема обврска заедно да влезе во војна за одбрана на својата завојувана членка*)“, објасни Мек Грегор.

Тој посочи дека сега е тешко да се замисли колку легитимна причина за интервенцијата на НАТО во конфликтот во очите на членките на алијансата би била полската интервенција, па Вашингтон планира конкретните активности да ги остави на дискреција на секоја земја.

Но, Полска не разбира дека членството во НАТО нема да ја заштити од руска одмазда во вакви околности, а сите гаранции на Северноатлантската алијанса се безвредни. Ова гледиште го презентираше Пол Крег Робертс, економски и политички експерт, поранешен помошник за економска политика на американскиот министер за финансии во администрацијата на Роналд Реган. Според Пол Крег Робертс, актуелните настани создадоа можност Полска да полага право на територијата на западна Украина, каде што нема руски војници.

Американскиот експерт признава дека Варшава можеби ќе се обиде да ги окупира поранешните полски земји кои сега се дел од Украина, за да ја оживее „Голема Полска“.

Бидејќи источните и јужните делови на Украина веројатно ќе добијат независност или ќе станат дел од Русија, а западните територии ќе им припаднат на Полјаците, судбината на самата Украина не е тешко да се предвиди. Пол Крег Робертс е сигурен дека земјата едноставно може да исчезне.

„Во својата историја, Украина беше или дел од Полската империја или дел од Русија“, се сеќава поранешен експерт во Белата куќа.

Пол Крег Робертс исто така предупреди дека инвазијата на Варшава на западниот дел на Украина може да предизвика полско-руски конфликт кој може да прерасне во светска војна. Факт е дека Полска верува дека членството во НАТО ќе ја заштити од руска одмазда.

Сепак, како што се сеќава Робертс, на ист начин како што Варшава еднаш веруваше дека Британија ќе ги заштити Полјаците од Хитлер – тогаш полската влада одби да и ги врати на Германија териториите споменати во Версајскиот договор.

„Владата во Варшава не разбира дека гаранциите на НАТО не вредат ништо повеќе од гаранциите на британската влада за време на Втората светска војна“, објасни американскиот политиколог на својата официјална веб-страница.

Според него, ситуацијата сега се развива така што западните влади и дадоа право на Полска повторно да започне светска војна. Робертс тоа го нарекува многу вознемирувачки факт, бидејќи не треба да се очекува претпазливост од Полска.

„Полската влада има тенденција да носи емотивни, а не одговорни одлуки“, пишува Пол Крег Робертс.

Vecer.mk