Притисокот на САД врз Кина не опаѓа, особено кога станува збор за тоа од каде потекнува коронавирусот.

Администрацијата на Трамп вршеше притисок врз Кина, тврдејќи, иако без докази, коронавирусот потекнува од кинеска лабораторија.

Администрацијата на Бајден сега се чини продолжува таму каде што застана Трамп, а советникот за безбедност на Бајден, Џејк Саливан (на сликата погоре), изјави дека Кина ќе мора или да дозволи уште една истрага за коронавирус или да се соочи со меѓународна изолација.

Вчера во интервју за Фокс њуз, советникот на претседателот рече дека Бајден ги „убедил“ американските советници во Г-7 да го засилат притисокот врз Пекинг.

„Ова е дипломатска акција – нашата цел е да ги обединиме земјите од светот за да го зголемиме политичкиот и дипломатскиот притисок врз Кина, ова е јадрото на нашите напори што на крајот ќе ја одведе Кина кон остар избор“, рече Саливан.

Со други зборови, ова е ултиматум за Кина што самиот Саливан отворено го признава.

„Пекинг доби ултиматум – или ќе го прифати нашето барање или ќе се соочи со меѓународна изолација“, рече тој.

Се разбира, јасно е дека сојузниците на Г7 може да се убедат да преземат акција, но светот е секако поголем од Г7, а некои земји веројатно, нема во целост да ги следат директивите на САД.