Поголемиот дел од германските граѓани веруваат дека политичкиот систем на ЕУ е сломен по дебаклот во врска со вакцините против коронавирусот, покажува истражувањето на јавното мислење.

Според светските медиуми, 55% од Германците веруваат дека бирократијата ги изневерила, а бројот на незадоволни граѓани е зголемен за 11% од ноември минатата година.

Според „Дејли меил“, 49% изјавиле дека имаат повеќе или помалку доверба во официјален Брисел, покажува истражувањето спроведено од Европскиот совет за надворешни односи.

Досега Германија успеа да вакцинира 46% од населението.

„Лошата реакција на ЕУ во врска со набавката на вакцините против коронавирус ги трансформира обвинувањата за Брегзит како приказна за евроскептицизмот во приказна за ослободување од бавната бирократија на институциите во Брисел“, рече Европскиот совет за надворешни односи на брифингот.