Мигрантите од Франција заминале кон Велика Британија со брод кој потонал недалеку од францускиот град Кале.

Францускиот премиер Жан Катекс изјави дека бродската несреќа е „трагедија“„моите мисли се со многуте исчезнати и повредени жртви на криминални шверцери кои ја злоупотребиле нивната ситуација“, рече Катекс.

Уапсени се четворица осомничени трговци со луѓе .Тесниот воден пат меѓу Британија и франција е една од најпрометните бродски ленти во светот.

Бегалците и мигрантите кои бегаат од конфликти, прогонство и сиромаштија во најсиромашните земји во светот или зафатени од војна го ризикуваат опасниот премин, често во гумени чамци непогодни за патување и на милост и немилост на шверцерите на луѓе, надевајќи се дека ќе побараат азил или економски можности во Британија. Француските и британските власти спроведуваат спасувачка операција на Ла Манш, на море и од воздух. Најмалку пет лица се извлечени од морето во несвесна состојба. Три хеликоптери и три брода трагаат по исчезнатите.претходно оваа недела, британскиот министер за внатрешни работи прити пател го опиша како „неприфатлив“ бројот на мигранти што ја напуштаат Франција.Британскиот премиер Борис Џонсон изјави дека е „шокиран, револтиран и длабоко натажен“ од загинувањето на мигрантите  во Ла Манш и вети дека ќе „направи повеќе“ со Франција за да ги спречи илегалните преминувања во Британија.