Младинските лиги во сите спортови во Македонија конечно ќе можат да започнат по денешната одлука на Владата за укинување на задолжителното тестирање на спортистите пред секој натпревар или поседување на сертификат за вакцинација. Агенцијата за млади и спорт испрати барање до Комисијата за заразни болести, па денеска се огласија и од Владата.

На оваа седница е прифатена препораката на Комисијата за заразни болести да се прифати барањето на Агенцијата за млади и спорт да се дозволи организирање и учество на натпревари во сите спортски во категориите пионери, младинци и кадети без приложен сертификат за вакцинација, со заклучок дека останува препораката да се вакцинираат сите за кои е одобрена вакцинацијата, вклучувајќи ги и децата и младинците од 12 годишна возраст натаму.“, стои во соопштението на Владата.

sportmedia.mk