Организаторите на Вимблдон денеска се појавија со серија информации во врска со организацијата на Грен Слем турнирот оваа година. Вимблдон е планиран да се одржи од 28 јуни до 11 јули.

Капацитетот за седење на трибините ќе биде најмалку 25% и ќе зависи од препораките на владата, како и од можното олеснување на ограничувањата по 21 јуни.

„Се надеваме дека 25% е минималниот процент што можеме да си го дозволиме. Што повеќе љубители на тенисот треба да присуствуваат на нашите натпревари. Финансиската страна на турнирот е исто така важна“, рече Сали Болтон, извршен директор на турнирот.

Вимблдон оваа година доби целосно осигурително покритие против пандемијата на коронавирусот. Сумата изнесува 207 милиони евра. Минатата година натпреварот не се одржа за првпат од 1945 година, а титулите последен пат во 2019-тата ги освоија Новак Ѓоковиќ и Симона Халеп.

sportmedia.mk