Тотално луд спорт - трките со камили се хит! (ФОТО+ВИДЕО)

Постојат трки со коњи, кучиња, бикови, па зошто да не и трки со камили?

Овој спорт не е само на маргините, тој е многу популарен главно во арапските земји, како Саудиска Арабија, Катар, Емирати, Египет, Јордан, Оман ... сите на патот до Пакистан, Монголија и Австралија.

Трките се професионални, како коњски трки, а во Австралија може дури и да се обложите на победникот. Овие моќни животни може да трчаат и до 65 километри на час, а во спринтови, за кратко време може да достигнат и до 40 километри на час.

На грбот на камилата седат џокеи, а во некои земји со нив управуваат тинејџери, заради што протестираа индивидуалните организации за човекови права.

Децата често се користат во арапските земји во регионот на Персискиот залив. Се проценува дека меѓу 5.000 и 40.000 деца се џокеи, кои се сериозно повредени кога паѓаат од камили. Децата живеат во кампови во близина на патеките и не бараат многу за нивната судбина.

Првиот кој забранува на децата да управуваат со камили на трки се Емиратите, во 2002 година. Седум години подоцна, нивната влада плаќа надоместок на адресите на 879 деца кои морале да се натпреваруваат.

Покрај тоа, во Емиратите сега се затвора секој кој се осмелува да злоупотреби дете за овие цели. По нивните чекори отидоа и во Катар, кои во 2005 година им забрануваат на децата да бидат џокеи.

Полека се префрлија на камила без човечка екипа, но сепак управуваат со неа - преку далечински управувач. На нивните грбови има електронски камшик што ги шокира животните. Поради ова одредена организација за правата на животните тврди -заради камшикувањ, камилите доживуваат стрес, а понекогаш дури и има и мртви по трката.

Што се однесува до Австралијците, тие регулираа со закон, дека само возрасните можат да учествуваат.

Најголемата трка се одржува во Алис Спрингс еднаш годишно, додека најбогатата награда за победникот во Австралија, е во Квинслен каде што најдобро се добива $25.000, што е околу 15.500 евра.

Поврзани

Најнови вести

Коментари