Осминафиналето на ЕУРО 2020 донесе доста интересни двојки. Велс-Данска, Италија – Австрија, Холандија – Чешка, Белгија – Португалија, Хрватска – Шпанија, Франција – Швајцарија, англија – Германија и Шведска – Украина, ова се репрезентациите кои ќе се борат за четвртфинале.

Научниците се послужија со вештачка интелегенција, поточно суперкомплјутер, кој со голем процент на точност прогнозира многу спортски резултати.

Суперкомпјутерот го кажа своето, понатаму одат: Италија, Белгија, Франција, Шпанија, Шведска, Англија, Холандија и Данска.

Во четвртфиналето ќе се сретнат: Италија – Белгија, Франција – Шпанија, Шведска – Англија и Холандија – Данска. Роботот предвиди дека Италија, Франција, Англија и Холандија ќе бидат четирите најдобри репрезентации, додека пак битката за пехарот ќе им припадне на француските фудбалери.

Колку овие прогнози ќе бидат точни останува да видиме.

 

sportmedia.mk