Здравствената состојба на норвешкиот ски-скокач Даниел Андреј Танде, кој претрпе сериозен пад на Планица во четвртокот, е стабилна и се наоѓа во болница во Љубљана.

„Најновата медицинска прогноза е добра, се надеваме дека утре ќе биде уште подобро и дека веќе ќе може да разговара со нас. Беше навистина тешко, беше во многу лоша состојба по падот“, изјави Клас Бреде Братен, спортски директор на норвешката репрезентација во ски-скокови.

Братен ја посочи брзината на помошта која му беше дадена на Танде, кој беше во болница во Љубљана само 59 минути по падот.

Танде во четвртокот во пробна серија изгуби контрола над своите скии во тест серијата и падна на главата веднаш на почетокот на слетувањето, а потоа долго време се тркалаше по падината.

За повредите на Норвежанецот, раководителот на здравствената служба во Планица, Томислав Мирковиќ, рече дека има многу претреси.

sportmedia.mk