Еден од најдобрите тенисери на денешницата Рафаел Надал има необични ритуали за време на мечот, кои буквално ги вадат од кожа неговите противници. Пред сервирањето си ја мазни косата, потоа се фаќа за задникот и ги вади пикнатите шорцеви и на крај се фаќа за носот и си ја мириса раката. И тоа не е се, зашто секогаш на теренот влегува со десна нога, користениот пешкир го става од десна страна, а пак шишенцата за освежување мора да бидат совршено поредени.

Новинарите открија дека Шпанцот пати од опсесивно компулсивно растројство – болест во кој заболените се раководат според одредени ритуални и сопствени правила.

Во една прилика со него се пошегува Новак Ѓоковиќ, кој очигледно добро му ги совладал ритуалите: