АБА лига во следната година ќе има претставник во Евролига, во која ќе игра шампион на регионалнен натпревар.

Како што пренесува Jurohups, победникот ќе добие дополнителна покана, односно “vajld kard”.

Изминатите години наместо шампиони на АБА лига во Евролигата, често биле доведувани во прашање, пред се поради свртеноста на Евролигата кон моќните пазари како што е Франција, Германија на дури во некои сценарија и Велика Британија.

Сите лиги изгубиле директен премин во Евролига и се фонкционирала по пат добивање лиценци, со што се претпоставувало дека претставник на АБА може да го загуби местото.

Порано се зборувало дека во прашање е “претставник“ на АБА лига, а не нужно шампион, а сега специјализираниот портал Jurohups пишува и потврдува дека во Евролига 2021/22 ќе оди шампионот од натпреварувањета.

Од сите претставници на Евролига, единствено АБА нема ниеден клуб со А лиценца, со долгорочна лиценца (Асвел, Баерн) или повеќеговишна поврзана лиценца (Алба) поради што од тие причини имаат приоритет.

Уште една причина зошто Евролигата се одлучила на ваков чекот е затоа што ВТБ лига има двајца претставници, бидејќи Уникс Казањ минатата ноќ се пласиран во елитата.