Денеска, на пладне, на 95-годишна возраст почина проф. д-р Трајко Стаматоски, кој беше последниот жив македонист од првата генерација македонисти на проф. Блаже Конески. Стаматоски почина од последици на  КОВИД-19, за што во последните денови бил хоспитализиран и во ГОБ „8-ми Септември“ – Скопје.

Во спортот, проф. Д-р Трајко Стаматоски беше почесен претседател на ФК Вардар, а пред тоа долго време член на раководството на „црвено-црните“. Беше главен и одговорен уредник на Монографијата објавена во 1987 година, за 40-годишнината од формирањето на најтрофејниот македонски клуб.

sportmedia.mk