НБА лигата денеска преку ЕСПН објави дека очекува сите арени да бидат со полн капацитет следната сезона и се надева дека може безбедно да ги пречека дополнителните навивачи во арените дури и во финишот на оваа сезона.

Клучен аспект кон овој напор е новото повеќегодишно партнерство на НБА со „Клиар“, компанија за биометриски скрининг, позната по својот забрзан безбедносен процес на стотици аеродроми ширум светот. Партнерството ја прави технологијата за скрининг на здравствената состојба на „Клиар“, Ковид-19, достапна за сите 30 тимови во нивните НБА-арени, и се очекува да помогне во олеснување на дозволата за присуство на повеќе навивачи на натпреварите.

Повеќе од две третини од НБА-тимовите дозволуваат ограничен број на навивачи да присуствуваат на натпреварите во нивните арени оваа сезона, иако бројот варира во зависност од развојот на пандемијата од држава до држава.

sportmedia.mk