Ако речиси цела фудбалска и спортска Европа е на нозе, и го прославува пропаѓањето на Суперлигата, тогаш тоа не може да се каже за некои личности преку Атлантикот. Тука не говориме за газдите на Јунајтрд, Ливерпул…кои се бизнисмени од САД туку и за некои мега популарни спортисти. Како Леброн Џејмс на пример. Некој ќе каже, па добро каква врска има кошаркарот на Лејкерси, иконата на НБА со фудбалската Суперлига.

За тие што не знаат, Леброн е еден од малцинските газди на Ливерпул, има свој интерес, има 2% од акциите на “редси“.

Меѓутоа не е се. Леброн пред два месеци стана и акционер на фирмата „Ред Бирд“, која со 750 милиони влезе во спортот, а најголем дел од тие пари беа за Ливерпул.

Сега откако се знае дека, барем засега, нема ништо од “американизацијата“ на фудбалот во Европа, тоа значи и помалку приходи за ултрабогатиот кошаркар.

sportmedia.mk