Сепак, навивачите и играчите ќе можат да ја поддржат ЛГБТК+ заедницата за време на Светското првенство во Катар.

Сè што е во боите на виножитото, кое изразува поддршка за геј заедницата и другите делови на ЛГБТК+, беше латентно забрането во Катар, барем досега.

Навивачите не смеат да влегуваат на трибините со вакви симболи, а репрезентативците не смеат да ги истакнуваат, барем не без казна.

Сепак, неколку дена по почетокот на Мундијалот дошло до пресврт, објави новинарот Мигел Делејни.

Имено, ФИФА ги извести фудбалските сојузи на сите земји дека изразувањето на боите на виножитото ќе биде дозволено за време на Мундијалот, односно дека навивачите нема да бидат запрени од обезбедувањето.

Како точно ќе изгледа, останува да видиме…