Фудбалската репрезентација на С. Кореја нема да учествува во продолжението од квалификациите за СП во Катар 2022 година. Ова е одлука на Фудбалската федерација на таа земја, одлука со која е запознаена и Азиската фудбалска Конфедерација, која  било информирана со официјално писмо. Во него стои дека С. Кореја нема да настапи на мечот  во Ј. Кореја во страв од Ковид-19, нешто што го направи и со ОИ во Токио кога пред еден месец исто го откажа својот настап.

Сепак се шпекулира дека зад оваа одлука стои политиката, имено познато е дека со децени С. Кореја и Ј. Кореја речиси се во постојана војна.

Инаку официјално С. Кореја е единствена земја во светот во која нема официјално заразени лица со коронавирусот.

sportmedia.mk