Точно 100 дена пред почетокот на Летните олимписки игри во Токио, потпретседателот на Меѓународниот олимписки комитет (МОК) Џон Коутс, уште еднаш ја отфрли можноста за краткорочно откажување на Игрите.

„Игрите ќе бидат најбезбедни“, потврди Коутс и покрај тоа што пандемијата со Ковид-19 не се намалува.

Австралиецот, исто така шеф на Комисијата за координација на ИОК за Игрите, истакна дека Игрите ќе се одржат според планот оваа година и дека игрите ќе бидат отворени на 23 јули.

Откажувањето на Игрите неодамна стана актуелно во Јапонија поради новиот бран на пандемијата, бидејќи во земјата се применуваат голем број нови мерки за спречување на бранот на инфекции. Вчера во Токио беа наведени над 500 нови случаи со Ковид-19, па дури и со сегашните мерки, тие сакаат да го подготват теренот во главниот град на Јапонија за евентуални ограничувања за време на Игрите.

Но, токму денес, здравствените власти во Јапонија предупредија на ново влошување на состојбата во врска со ковид-19 низ целата земја. „Ако вирусот продолжи да се шири, ќе биде тешко да се реализираат Олимписките Игри во предвидената форма и со спортисти од сите земји, дури и ако Игрите се одржат без присуство на гледачи“, сумираат здравствените власти во Јапонија.

Коутс, сепак, посочува дека организаторите подготвиле низа специјални мерки за спречување на ширењето на инфекцијата со новиот вирус, кои „ќе обезбедат безбедна имплементација за учесниците на ЛОИ и луѓето од Токио“.

 

sportmedia.mk