Самитот за Западен Балкан оваа недела во Словенија беше навремена можност за Европската унија да ја потврди својата посветеност кон процесот на проширување, пишува Јан Фигел, за Еурорепортер.

Се чини дека Северна Македонија е кон предниот дел на редот на нации кои сакаат да влезат во ЕУ.

Во септември, по посетата на Скопје, претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен на Твитер објави „Северна Македонија постигна извонреден напредок во реформите поврзани со ЕУ и донесе храбри одлуки“ и таа посочи дека не е прашање дали, туку кога, треба да започнат пристапните преговори.

Како поранешен еврокомесар, ги поддржувам плановите за воведување повеќе нации во унијата. Меѓутоа, очигледно е дека некои земји од Западен Балкан во моментов потфрлаат во клучните области пред да бидат пречекани со раширени раце.

Пред самитот за Западен Балкан, беше потврдено дека поддршката на ЕУ за земјите кандидати е „поврзана со опиплив напредок во владеењето на правото … и почитување на европските вредности, правила и стандарди“.

Оценето според овие критериуми, Владата на Северна Македонија, законодавците и судството имаат работа да направат.

Во јули, извештајот на Советот на Европа го критикуваше третманот и условите за притвор на затворениците во два северномакедонски затвори, покрај лицата што ги држеше полицијата во Скопје.

Во извештајот беа истакнати тесни, нехигиенски и лоши услови и се наведува дека ситуацијата е влошена од недостатокот на активности обезбедени за притворените затвореници, кои можат да бидат затворени во ќелиите во затворот Скопје по 23 часа дневно.

Еден од најзначајните жители на овој затвор е северномакедонскиот бизнисмен Јордан Камчев, кој е во притвор без судење од 14 март.

Неговиот случај нагласува дополнителни неуспеси на северномакедонските власти да се придржуваат кон важните одлуки на Европскиот суд за човекови права (ЕКЧП). (Патем, правниот тим на Камчев достави поднесоци до ЕКЧП во врска со неговиот случај.)

Пред се, во третманот на Камчев, Северна Македонија се откажува од своето ветување дека ќе ги следи условите на пресудата на ЕКЧП во случајот Василкоски од 2010 година, кој се однесуваше на случаи на незаконски и неоправдан притвор.

Како резултат на тоа, јавните обвинители не успеаја да дадат конкретни причини за постојано продолжување на притворот на  Камчев. Тие, исто така, не ги разгледаа алтернативите за долгорочен притвор, како што се кауција или домашен притвор, во директна спротивност со пресудата за Василкоски.

Понатаму, правниот тим на Камчев тврди дека јавните обвинители не ја доставиле целата релевантна документација во врска со нивните барања за продолжување на тековниот притвор на обвинетиот, додека Апелациониот суд не одржа јавни расправи за овој случај.

Покрај тоа, обвинението засновано само на белешка од Агенцијата за национална безбедност (тајна служба на Северна Македонија) со мешавина на невистинити информации е незаконска основа и мириса на политички интерес.

Осудата на Советот на Европа за условите во затворот Скопје стана очигледна по првичниот притвор на Камчев, кога тој беше затворен во ќелија од 4м2 без проточна вода или санитарни јазли.

Народниот правобранител на Република Северна Македонија, кој има мандат за заштита на правата на граѓаните, го критикуваше „нечовечкиот и понижувачки третман“ на Камчев.

Во летото, здравствената состојба на Камчев се влоши и тој беше префрлен во болница. Тој беше вратен во затворот Скопје неколку дена подоцна, но  се уште страда од сериозни, долгогодишни проблеми со кардиоваскуларното здравје.

Во Скопје треба да се одржи правно сослушување на 8 октомври за да се разгледа случајот на Камчев. И покрај тоа што не беше обвинет за какво било дело, тој сега е во затвор речиси седум месеци.

Треба да напоменам дека семејството на Камчев побара моја помош во ова прашање и јас сум подготвен да се сретнам со сите релевантни страни за да најдам решение што ќе ги задоволи барањата на обвинителите, истовремено почитувајќи ги правните и човековите права на Камчев.

Веќе го посетив Камчев во затвор и ќе се сретнам со неколку владини и судски службеници, заедно со Народниот правобранител, во Скопје во текот на следните недели.

Концептите за владеење на правото, заштита на човековите права и правда за сите мора да важат за секој граѓанин што живее во Европската унија, покрај луѓето што живеат во земјите кандидати.

Државите како Северна Македонија мора да одговараат за обврските што ги презеле за спроведување на казнените и судските реформи, во согласност со европските правни пресуди и прописи.

Не може да им се дозволи да избираат и да изберат кои законски елементи се спроведуваат или игнорираат, како што се случи во случајот со Камчев.

Законот мора да важи подеднакво за секого, цело време.

Искрено се надевам дека Европската унија ќе продолжи со своите планови да ги прими земјите од Западен Балкан во нашата група нации без дополнително одложување.

И, за да го олеснам овој процес, ги повикувам нациите како што е Северна Македонија да ги почитуваат своите обврски за почитување на владеењето на правото и човечкото достоинство за сите, пишува Јан Фигел за ЕУРЕПОРТЕР.

Јан Фигел беше европски комесар за претпријатија и информатичко општество (2004) и образование, обука и култура (2004 – 2007).

Тој, исто така, служеше како специјален пратеник на Европската комисија за промовирање на слободата на вероисповед надвор од ЕУ (2016 – 2019).

Во моментов тој е член на Меѓународниот совет на експерти во Алијансата IRFBA формирана во февруари 2020 година.