Независна група поранешни полицајци и агенти на ФБИ тврди дека конечно успеале да ја решат мистеријата стара повеќе од половина век. Тие тврдат дека го откриле идентитетот на убиецот „Зодијак“, пренесува  CNN.

„Зодијакот“ ја тероризираше Северна Калифорнија во доцните 1960 -ти и изврши серија убиства. Тој стана познат во јавноста по неговите чудни шифрирани писма што ги испраќаше до полицијата и медиумите и кои никогаш не беа успешно дешифрирани. Иследниците неодамна го постигнаа првиот вистински напредок во разбирањето на кодот во писмата.

Независна работна група од поранешни полицајци и истражители наречена „The Case Breakers“ тврди дека убиецот на „Зодијакот“ е всушност Гери Френсис Пост, кој почина во 2018 година. Убиецот Зодијак е поврзан со пет убиства во областа Сан Франциско во 1968 и 1969 година, а група независни истражители веруваат дека тој извршил уште едно убиство во Јужна Калифорнија и дека Гери е одговорен за тоа.

Група истражители користеа нови форензички и физички докази во својата истрага. Тие, исто така, истражуваа стотици фотографии што ги најдоа во темната соба на Гери. Си -Ен -Ен се обиде да го контактира семејството на Гери, но тие не добија одговор.

ФБИ одби да ги коментира новите наоди во овој случај и накратко рече дека случајот е се уште отворен и дека во моментов немаат нови информации. Сличен коментар даде полицискиот оддел во Сан Франциско.

Убиецот „Зодијак“ стана инспирација за многу филмови, книги и ТВ серии во текот на годините, а мистеријата за овој случај продолжува да ги фасцинира луѓето ширум светот.