Скопје и Приштина меѓу најзагадените во светот

Скопје и Приштина се рангирани меѓу десетте најзагадени градови во светот, објави агенцијата Анадолу, осврнувајќи се на индексот на квалитетот на воздухот на Универзитетот во Чикаго

Делхи во Индија е градот со најзагаден воздух, следен е Пекинг нод Кина и трет е индискиот град Калкута. Последователно следуваат Скопје, Сан Франциско во САД, Краков во Полска, Приштина,Улантабар од Монголија и Лахоре во Пакистан.

Според извештајот, загадувањето на воздухот стана смртоносен проблем поради голем број на фактори и може да стане уште поопасно ако не се преземат мерки.

Поврзани

Најнови вести

Коментари