Карпош

Реконструирано детско игралиште во Карпош 2

Детското игралиште во Карпош 2 по седум дена константна работа на фирмата изведувач „Лапласт М" е целосно обновено и официјално беше пуштено во употреба

Градоначалникот на Општина Карпош Стевчо Јакимовски на отворањето рече дека игралиштето е направено во 1992 година и по 15 години е целосно реконструирано и на располагање на најмладите жители на Карпош 1 и Карпош 2.

- Не постои ниту едно детско игралиште на територија на Општина Карпош коешто Општината има намера да го поништи или што било друго да се направи на негово место, затоа што вакви простори има многу малку во нашата општина, односно вклупно 56. Нив ги чуваме и ги браниме за нашите најмали жители. Ние сме прва општина која почна да ги оградува овие детски игралишта и да ги ставаме под клуч, за да ги заштитиме од оние несовесни граѓани коишто, особено во раните утрински часови, доаѓаат и ги оштетуваат реквизитите кои треба да им служат за разонода и релаксација на нашите најмлади жители, рече Јакимовски.

Напомена дека вкупните средства кои се издвојуваат од општинската каса за иградба или реконструкција на сите игралишта во локалната самоуправа се околу 150 илјади евра.

- Ова игралиште, каде што се заменети сите реквизити, поставена е нова ограда и е заменет песокот, локалната самоуправа ја чинеше околу 450 илјади денари, рече Јакимовски.
Во план на Општина Карпош за наредниот период се и реконструкции на детски катчиња на улиците „Букурешка" во Тафталиџе 1 и „Варшавска" во Тафталиџе 2.

Поврзани

Најнови вести

Коментари