Општина Илинден

Отворена втората општинска библиотека

Во рамките на 18-та Литературна манифестација „Илинден 2017", во Домот на култура „Марино" отворена е втората општинска библиотека во Општина Илинден

Почетниот фонд на книги во библиотеката е донација од издавачката куќа „Матица Македонска" со која Општина Илинден има одлична соработка и со чија поддршка ја организира Литературната манифестација „Илинден".

Преостанаттите книги во библиотеката се обезбедени со манифестацијата „Подарете книга за Велигденско јајце-симбол на Христовото Воскресение" во која во изминатите 11 години се собрани 32.000 книги кои се наоѓаат на полиците на Општинската библиотека „Илинден" во населба Илинден, како и во библиотеките на трите основни општински училишта.

Градоначалникот на Општина Илинден, Жика Стојановски, рече дека отворањето на библиотеката е дел од континуираните активности на локалната самоуправа во насока на обезбедување поволни услови за негување и унапредување на културата која е белег на нашето постоење и значаен симбол на идентитетот на секој народ.

По повод отворањето на библиотеката во Домот на култура „Марино" се одржа пригодна свеченост на која со свои творби се претставија неколкумина ученици-млади писатели од Општина Илинден кои веќе имаат издадено свои книги или, се во подготовка да издадат.

Поврзани

Најнови вести

Коментари