Општина Илинден

Отворена 18. Литературна манифестација „Илинден 2017"

Во присуство на голем број писатели и вљубеници во пишаниот збор и уметноста, во Домот на култура „Илинден", во Општина Илинден, вчера беше отворена 18-та Литературна манифестација „Илинден 2017", што ќе трае до 22 април

Во рамки на манифестацијата се одржува традиционалниот саем на книгата под мотото „Денови на книгата".

- За нас е вистинска чест да бидеме домаќини и да се дружиме со врвни писатели и поети не само од Македонија, туку и од балканските држави. Навистина сме горди што Литературната манифестација „Илинден" стана еден од промоторите на современите културни достигнувања во нашата земја, истакна на отворањето на манифестацијата градоначалникот на општина Илинден Жика Стојановски.

По отворањето на манифестацијата беше промовирана поетската книга „Устата на јавето" на македонскиот писател Раде Силјан. Промотивна реч за ова значајно дело и творештвото на авторот одржа претседателот на Друштвото на писателите на Македонија, Веле Смилевски.

По повод отворањето на Литературната манифестација „Илинден 2017" беше отворена изложба на слики на ликовниот уметник Павле Кузмановски. Со пригоден збор за Кузмановски и неговото творештво, изложбата на која се претставени 30-на дела, ја отвори Климе Коробар.


Вечерта беше заокружена со музички колаж на Васил Атанасов.

Поврзани

Најнови вести

Коментари