Фото: Курир.рс

Централниот настан на денот на сеќавање на жртвите од бомбардирањето на НАТО се одбележува во Ниш, во присуство на српскиот претседател Александар Вучиќ и премиерката Ана Брнабиќ, претставници на армијата, црквата, дипломатскиот кор, граѓаните

За време на говорот, Вучиќ почна да плаче, а говорот го заврши со солзи во очите.

- Безброј пати сум бил во Ниш, но никогаш не сум видел толку многу луѓе. Ова зборува за поинаква Србија и за иднината на Србија. По пет години од одбележувањето на годишнината од агресијата на НАТО, гледам една мала земја која не дава да биде скршена. Ви благодарим што Србија е горда и иднината на Србија тука во Ниш. Ние нема да се сеќаваме на зборовите на нашите пријатели, туку на тишината на нашите срца. Тогаш во тие години немавме пријатели, им благодарам на оние кои не работеа против нас. Ние се соочивме со најголема сила и со нивната јасна цел, да не понижи - рече Вучиќ.

 

Претседателот на Србија рече дека немаат право да ги спуштат главите, а уште помалку право да заборават, особено на дечјите животи. 

- Сè друго е нешто што треба да се реши, но децата и луѓето што умреле никогаш нема да одат во заборав. Тоа не беше грешка. На 20 илјади што дојдоа вечерва покажува дека никогаш нема да заборавиме - рече претседателот на Србија

- Можеме да зборуваме за сè, освен за заборавање. А за Косово и молкот на Европа, Србите што живеат во Косово се најголемата етничка група во Европа и треба да бидат загрижени за нив. Тие не се заинтересирани да се грижат за Србите, да ја истражат продажбата и отстранувањето на органите во Жолтата куќа, не реагираат на неформирањето на Заедницата на српски општини, зошто го толерираат формирањето на воените сили во Косово? Сепак, им се заблагодаруваме на Србите во Косово за нивната благодарност, бидејќи тие ги чуваат нашите огништа. Никому не треба да му падне на памет да ги протера, бидејќи не можеме и нема да ги оставиме луѓето долу. Србија, како Феникс се издигна од пепелот, ги преживеа санкциите и агресијата на НАТО, преживеа и грабеж на државата. Денес таа воскресна, не можат да нѐ запрат на патот на обновување, а воената неутралност е наш природен избор. Ние сакаме да бидеме сами и да го зачуваме нашето небо и да ја браниме нашата земја. Ние сме десет пати посилни отколку во 1999 година, а ние сме двојно посилни отколку во 2008 година - рече Вучиќ.

2
loading...

Најчитани вести