Во текот на изминатите пет милениуми, човечкиот род водел околу 14.500 војни, во кои 1.24 - 3.5 милијарди луѓе беа убиени, на еден или друг начин. Практично, ние само имаме околу триста години мир, и како тоа изгледа кога ќе се ставаат во "tajmlаps" на картата на светот, можете да видите во овој видео-клип.

Од раѓањето на првите држави пред околу пет илјади години, до денес, според некои проценки, имаме само триста години мир. Во тоа време, водени се околу 14.500 војни кои однеле околу 3,5 милијарди човечки животи, што од директно насилство, но и поради заразни болести кои секој конфликт ги носи со себе (всушност водењето војни во минатиот век предизвикало повеќе насилни смртни случаи).

Другите проценки се поконзервативни и велат дека има "само" 1,24 милијарди мртви. Во секој случај, станува збор за ужасни броеви.

Примитивното војување - пред модеринот изум, во текот на изминатите пет или шест векови - однело приближно околу петнаесет проценти од жртвите, додека остатокот се последица на војување во новиот век, кога сме "напредни" или кога применуваме поефикасни методи да се убиваме едни со други.

Нештата ескалираа брзо по Француската револуција, бидејќи имавме околу 150 војни и околу 600 битки во последните два и пол века. Шокантни се информациите - што е, се разбира, исто така, проценка врз основа на историските факти и материјални докази - покажува дека 90-95 проценти од сите човечки општества барем повремено учествувале во судирите.

Како тоа изгледа кога сите историски битки се пуштаат во "tajmlаps" и се ставени на картата на светот, можете да видите во видео клипот прикачен кој почнува од 2500 година п.н.е., а завршува во 2017 година.

Исто така постои и одреден број на победи во снимката. Интересно, повеќето од нив се на Франција (1115), која успеа само во 1729 година да го престигне Римското царство; проследено со Велика Британија, т.е. Англија (1105) и САД (833), кои се толку воинствени, што успеале да стигнат до третото место за двесте и нешто години, Руската Федерација (491), Германија (425), Шпанија (387), Полска (344 ), Рим (259), Кина (244) и Турција (210).

1
loading...

Најчитани вести