Светло црвената боја на месото често може да излаже дека месето е свежо. Но затоа, непријатниот мирис е најдобар показател дека месото не е за употреба.

Ако месото има лигава текстура, тоа веројатно значи дека бактериите започнале да се множат на површин Но, што е со месото под фолија?

Најдобро е да се држите до продавници кадешто обично се наоѓаат свежи производи како што се овошје и зеленчук и свежа риба и месо. Но, ако подолго се задржете во продавницата, прво купете ја храната која е спакувана, додека свежото месо, јајцата и млекото купете ги последни.

Како да откриете старо месо кое е спакувано? Интересно е тоа што свинското, пилешкото, говедското мораат да бидат спаковани во стиропор.

Под месото се наоѓа подлога која ја впива течноста која излегува од него. Имајте на ум дека премногу течност е показател за староста. Како тогаш да ја откриете скриената течност? Стиснете го со прсти месото. Ако течноста е под него, ќе се појави по страните.

1
loading...

Најчитани вести