Минатата година во Велика Британија имало околу 697.000 смртни случаи, готово 91.000 повеќе отколку што се очекувало на база на просекот од претходните пет години, пишува Nju Sajentist.

Ова се податоци без смртни случаи во декември 2010 година, бидејќи тие се достапни само заклучно со ноември.

“Велика Британија има најголема стапка на прекумерни смртни случаи во светот, односно прекумерни смртни случаи на милион луѓе отколку повеќето европски земји или САД“, рекол за ББС, извршниот директор на здравствената добротворна организација Kings Fund, Ричард Мари.

“Ке биде потребна јавна истрага за да се утврди што точно се случувало, и очигледно е дека грешки се направени“, порачал тој.