Познатите пејачи  во регионот заработуваат многу пари не само од договорите со сопствениците на локалите, туку и од бакшиши од страна на гостите. Но некои од пејачите кога се во улога на гости, често знаат да бидат дарежливи кон нивните колеги.

Така Аца Лукас откри кој е најголемиот бакшиш кој го добил, но и кој е најголемиот кој го оставил во кафана.

Лукас вели дека најголемиот бакшиш што го оставил во кафана бил 17.000 евра, додека како  пејач на сплавот „Лукас“, долго пред да стане познато име, добил 50.000 евра бакшиш.

- Отсекогаш сакав да давам, односно да фрлам пари, бидејќи јас сум голем коцкар, затоа имав нешто што секогаш сакав да го давам за да го добијам и јас. Па така, еднаш по настап, отидов во една бар и дадов бакшиш на една пејачка од 17 000 евра, сите ме погледнаа и ме прашаа дали сум нормален, но тоа сум јас. Знам што е коцкање, дека ѓаволот секогаш доаѓа по своето, така што јас секогаш давав така, но и повторно  добивав - откри Лукас и продолжи:

- Јас не сум тој што ќе се покае наутро. Продолжувам да одам. Некои момци на „Лукас“ ми го дадоа најголемиот бакшиш од 50.000 евра. Од кога станав Аца Лукас, не пеам за бакшиш. Пеам на сцена, никој не може да ми пријде. Нема смисла некој да ви дава милиони и други гости да страдаат. Сега неодамна пеев на ромска свадба и повеќе никогаш. Тие ми турнаа бакшиш во џебовите, а потоа настана гужва додека заминав со парите. Само Цеца и јас ја зедовме договорената сума, а и другите пејачи Јана, Кеба ... Требаше да бидат платени. Реков, нема шанси да вратам нешто затоа што им платив на моите музичари - рече Лукас