Фото: Брага, Португалија

Постојат неколку градови на списокот на просечен Американец кој сака да се насели во Европа.
Кога еден Американец ќе почне да размислува да се пресели преку „барата“ кон Европа, неговите критериуми се: присуство на меѓународно училиште, квалитет на живот, здравствен систем, интернет конекција, близина на аеродромот со меѓународни летови, трошоци за живот, активна заедница на емигранти и ниска стапка на криминал.

Најдобрите европски дестинации (ЕБД) го открија своето рангирање на најдобрите европски места за живеење за американските имигранти.

Брага, Португалија

Португалците се истражувачи и им должиме многу откритија. Соочена со океанот, Португалија е отворена за светот. Отвореноста и претприемништвото се два важни квалитети што можат да се најдат во Брага.

„Заборавете на клишеата за латините кои се сончаат на сонце, Португалците се квалификувани и вредни и зборуваат англиски многу подобро од многу нивни европски соседи“, наведува ЕБД.

Брага е трет град во Португалија и се смета за најсреќен град во земјата. Исто така е на листата на европските градови со најдобар квалитет на живот. Долги години, Брага е домаќин на почетни и меѓународни настани. Познат по својата историја и гастрономија, овој „португалски Рим“ привлекува не само претприемачи и семејства (поради квалитетот на животот, зелените области и меѓународните училишта), туку и оние кои сакаат да инвестираат во туризам.

Фото: Мадрид, Шпанија

Мадрид, Шпанија

Мадрид нуди подобар европски живот, разумни трошоци за живот и ниска стапка на криминал.

„Шпанија е земја во постојан развој - динамична, културно неспоредлива и дестинација што ќе им се допадне и на најсложените“, пишува ЕБД.

Посончева од Франција, Шпанија нуди и добра здравствена заштита и училишни системи. Без разлика дали ќе дојдете со своја работа, да работите далечински или да барате работа во мала, средна или голема компанија или ако сакате активно да живеете во пензија, Мадрид одговара на профилите на сите емигранти.

Шпанците, особено помладата генерација, зборуваат англиски течно, но учењето шпански јазик ќе биде од голема корист.

Мадрид е главен град на голема земја и затоа е поскап од некои други места во Шпанија, но трошоците за живот се пониски отколку во многу други европски метрополи како што се Виена, Лондон или Париз.

Фото: Брајтон, Велика Британија

Брајтон, Велика Британија

Ако сакате да се сместите во Европа неколку месеци, една година или остатокот од вашиот живот, но немате енергија или време да научите нов јазик? Тогаш Велика Британија е вистинскиот избор.

Додека некои градови како Лондон, Манчестер или Бирмингем се совршени за наоѓање работа во голема компанија, други, како Брајтон, се создадени за слободни мислители, почетници, дигитални номади и уметници.

Познат по својата отвореност и толеранција, Брајтон е признат и како еден од зелените престолнини на Велика Британија.

Неговите предности се културен живот, отвореност, одлично крајбрежје, необични продавници, меѓународни училишта и светски позната улична уметност.

Фото: Сан Себастијан, Шпанија

Сан Себастијан, Шпанија

Сместен на брегот на Бискајскиот залив, овој прекрасен шпански град е еден од гастрономските метрополи на Европа, со импресивна концентрација на sвездени ресторани, прекрасни плажи, силен регионален карактер, одличен квалитет на живот и култура.

„Ако дојдете во Сан Себастијан како дигитален номад, избегнувајте го летото, цените на куќите се превисоки за изнајмување“, наведува ЕБД.

Фоот: Хамбург, Германија

Хамбург, Германија

Скоро 14 проценти од Американците се со германско потекло. Германија е земја за добредојде на американските имигранти кои се враќаат на своите корени или сакаат да откријат земја позната по нејзиниот квалитет на живот, важни индустрии, ниска стапка на криминал, висока стапка на вработеност, стабилност и добро економско здравје.

Германија има што да им понуди на сите видови иселеници, пензионери, млади работници, дигитални номади, млади родители, независни патници, без разлика дали се високо или слабо квалификувани.

Покрај споменатите градови и земји, тука е и Грција со главен град Атина, Брисел во Белгија, ...