Фото: printscreen youtube

Лорен Крајцер влезе во аукциската соба во Калифорнија скршен и невработен, живеејќи од чекови за попреченост. Седумдесет и седум секунди подоцна, тој излезе како милионер - сето тоа благодарение на ќебето.

Неговиот живот се смени засекогаш кога откри дека заборавеното старо семејно наследство, ќебето од Навахо од 1800-тите години, кое било во неговиот плакар веќе седум години, вреди 1,5 милиони долари.

И точно на време, исто така. Му беше тешко, тој живееше во колиба на работ на долината Лион во Калифорнија, губејќи ја ногата во речиси фатална сообраќајна несреќа. Сега живее во куќа од 250.000 американски долари.

- Продажбата на ќебето ми даде нов живот - вели Крајцер.

Но, тој нов живот не дојде без свои низа нови неочекувани предизвици, вклучувајќи даночни пречки и семејна драма. Како што објасни Крајцер, ова се едни од најголемите лоши страни.

Фото: принтскрин јутјуб

Дури и по советите на КПД, кој работеше за аукциската компанија што го продаде неговото ќебе, го подготви за вистински настани, Крајцер сепак беше шокиран од тоа колку брзо купот пари може да се намали.

- Не е како пред 40 или 50 години. Да имав добиено милион долари пред 50 години, сега ќе бев богат, буквално ќе бев богат - вели тој.

Наместо тоа, откако го искористи поголемиот дел од своето новооткриено богатство со купување две куќи во централна Калифорнија, Крајцер рече дека изгубил околу 10.000 УСД годишно само поради осигурување и данок на имот.

Без прилив на приход сега кога му се одземени чековите за попреченост, Крајцер вели дека за да продолжи да живее од неговата непредвидена состојба, ќе мора да се пресели некаде каде што се пониски трошоците за живот.

„Тука добиваме данок на смрт, не можам да си го дозволам тоа“, вели тој.

- Јас сум од Калифорнија, пораснав тука, но тешко е да се преживее без работа.

Тој и неговата сопруга сега бараат да ги продадат своите куќи и да се преселат на север во Ајдахо, каде даноците не се толку оптоварувачки и животот е подостапен.

И тука е прашањето за односите со членовите на семејството кои слушнале за новооткриеното богатство. Веднаш по аукцијата, Крајчер вели дека бил повикан од далечни роднини барајќи му заем и страдал од чести напади на вознемиреност.

Неговата сестра дури му се заканила дека ќе го тужи за дел од профитот од ќебето на неговото семејство, вели Крајцер. Имаше и луѓе кои го повикуваа и го прислушуваа.

- Луѓе што не сте ги виделе со години, членови на семејството кои не разговараат со вас ... ќе добиете пари и тие велат - каде е мојот удел? - вели Крајцер.

А сепак, со сите проблеми што се појавија како резултат на непредвидливите околности, Крајцер вели дека позитивата ја надминува негативата.

Тој троши мудро, најмногу вложувајќи ги своите средства на недвижнини, акции и обврзници, а исто така си дозволи и набавки што не можеше да си ги дозволи порано кога живееше со само 200 УСД месечно откако ја плати киријата.