Речиси два милиони повеќе луѓе во Европа сега се без работа, во споредба со 2019 година.

Можеби најтешката ситуација по ова прашање е во Австрија, за која се проценува дека има најголема невработеност од Втората светска војна.

Дури и во најсилната европска економија, Германија, растот на вработеноста што траеше 14 години заврши за време на коронa кризата, а слични вести пристигнуваат секој ден од другите развиени европски земји.

Според податоците на Евростат, невработеноста во ЕУ навистина опадна за 0,1 процент во ноември во споредба со октомври 2020 година, но сепак се зголемува во споредба со истиот период во 2019 година. Сепак, аналитичарите очекуваат натамошен раст на невработеноста.

Иако овие податоци се застрашувачки и на Балканот, економистите сметаат дека порастот на невработеноста во Европа е всушност само еден од начините за справување со корона кризата, различен од пристапот во Србија.

Директорот на Службата за вработување (АМС) во Австрија, Јоханес Копф, предвиде дека сегашната криза со корона ќе доведе до понатамошен раст на невработеноста во таа земја, на над 500.000, најверојатно на крајот на јануари, но дека ќе следи ново економско закрепнување. Копф за АПА изјави дека Австрија се соочува со најголемата криза на пазарот на трудот од Втората светска војна.

„По кризата, ќе следи нов бум“, убеден е тој, додавајќи дека за тој период невработените треба да бидат преквалификувани и обучени сега. Тој смета дека вакцинацијата е пресвртна точка, бидејќи кога вакцината е достапна за општата популација, тогаш може да се започне од растот на подготвеноста за инвестиции и потрошувачка.

Во Германија, на пример, во текот на 2020 година, годишниот просечен број на вработени беше 44,8 милиони, што значи дека имало 477.000 вработени помалку отколку во 2019 година.

„Така, за време на корона кризата, растот на вработеноста што траеше 14 години заврши, дури и за време на светската економска и финансиска криза во 2008 и 2009 година“, соопшти Заводот за статистика.

Најголем пад на бројот на вработени се очекува во услужниот сектор (281.000), кој вклучува трговија, транспорт и угостителство. Во текот на минатата година, работните места главно исчезнаа без постојани договори, додека, како што велат, скоро два милиони луѓе се на таканаречена работа со скратено работно време.

Покрај тоа што во овие земји живеат голем број Македонци и Срби, кои претежно се вработени во угостителство, а голем дел од нив останаа и без работа, Германија и Австрија се исто така меѓу најголемите економски партнери, на целиот Балкан па не е изненадувачки што нашите граѓани се загрижени за овие податоци. Сепак, економистите имаат објаснување за ваквата статистика, што сепак им дава здив на нашите граѓани.

Владимир Глигоров, долгогодишен соработник на Виенскиот институт за меѓународни економски студии, кој живее во Виена, исто така зборуваше за пазарот на трудот за „Блиц бизнис“ и го истакна следново:

„Сега имате ситуација работниците што беа вработени да ја изгубат работата, иако нивните компании не работеа или работеа на намален обем. Државата прво им помагаше со плати, а сега повеќе им се исплати и на држават и на раотодавците да им плаќаат надомест за невработеност, додека сите чекаат да заврши епидемијата “, објасни Глигоров.

Имено, според економистот Александар Стевановиќ, зголемувањето на невработеноста е практично само еден од начините за справување со последиците од влијанието на короната, па затоа тоа всушност е техничко прашање.

„На пример, ние во Србија одлучивме дека бидејќи нашата невработеност е релативно висока, секако многу подобра од порано, но сепак висока, да ги задржиме луѓето на работа давајќи им поттик на компаниите, ако треба, отпуштаат некого, сметајќи дека тоа природно ќе се повлече, дека овие луѓе ќе најдат место, а во меѓувреме ќе бидат социјално згрижени и нема да се случи ништо страшно“, рече Стевановиќ.

Тој додаде дека тие европски земји се богати и можат да си дозволат зголемување на невработеноста и дека луѓето можат да се префрлат на социјални бенефиции за некое време. Разликата, вели тој, е во тоа како тој се справува со кризата.