Една од најголемите новости во областа на финансиите кон крајот на 2020 година е секако огромниот пораст на вредноста на дигиталната валута Биткоин.

На 4 јануари 2020 година, еден Bitcoin вредеше 7.347 долари.

Веќе ова е огромен успех со оглед на тоа што пред пет години вредеше само околу 300 американски долари. Но, некаде во есента 2020 година, Биткоин (кратенка: БТК) рапидно расте и тој раст сè уште не се забавува.

За време на пишувањето на овој текст, неговата вредност е 41.163 УСД! Ова значи дека оние кои се осмелија да инвестираат во БТК пред точно една година, сега ги зголемија своите инвестиции скоро петпати.

Фото: принтскрин

Па, нема да се справиме со горчливото чувство „ах, само тогаш да инвестиравме“, но со нешто многу поинтересно - ќе се обидеме да одговориме на прашањето зошто БТК расте толку брзо денес и што значи тоа за неговата иднина?

За почеток, треба да се напомене дека овој нов врв во вредноста на БТК го доживува точно на 12-годишнината. Таа долговечност (и 12 години секако се „долги“ во животот на виртуелната валута) и дава препознатливост, дури и еден вид „легитимитет“.

Со текот на годините, БТК исто така се подобруваше, до степен до кој денес е многу полесно да се тргува, што го прави подостапен за пошироката јавност (некои можеби го забележаа „банкоматот“ на БТК што неодамна се појави во Загреб, или менувачницата во Старата скопска чаршија во Скопје).

Постојат голем број крипто-валути, а некои се потенцијално многу подобри за инвестирање (бидејќи нивната „експлозија на вредност“ допрва треба да се очекува), но за повеќето, отсуството на звучно име значи дека инвеститорите нема да бидат подготвени да ризикуваат.

Се разбира, „превртувањето“ на парите преку крипто-валути е работа сама по себе и бара време, внимание и многу студии. Денес ќе се фокусираме само на БТК.

Зошто неговата вредност сега расте толку многу? Постојат неколку причини.

Фото: Илустрација, технолоџи ревју

Некои големи инвеститори неодамна го „открија“, односно заклучија дека сега е време да вложат дел од своите пари овде. Овој факт сам по себе служи како големо зајакнување на довербата, што потоа го следат поголем број помали инвеститори и вредноста неизбежно се зголемува, во овој случај нагло.

Бидејќи знаеме дека БТК не е многу „практична“ валута, односно не можете да влезете во вашиот омилен супермаркет и да купувате намирници - и прашањето е дали некогаш ќе биде (и покрај оптимистичките најави кои се веќе стари...) - се повеќе служи токму како средство за инвестирање.

Теоретски, ова значи дека големите инвеститори би можеле да го искористат постојното признавање на БТК за сопствено оплодување на капиталот и со помош на нивните „сили“ да поттикнат токму таков рапиден раст, а потоа нагло да ги повлечат оплодените пари.

Во таа приказна, тие се големи победници, а потенцијалните губитници се мали инвеститори кои нема да знаат кога ќе дојде „несреќата“ и веруваат дека овој подем ќе продолжи уште долго време. Нема, но може ќе трае некое кратко време...

Зошто? Затоа што многу пари деновиве се исфрлаат на пазарот.

Главната причина е моменталната пандемија на коронавирус. Бројни земји обезбедија големи „спасувачки“ пакети, милијарди и милијарди кои треба да ја стабилизираат економијата, да им помогнат на луѓето кои останале без работа, да одржуваат деловни активности...

Но, како што обично се случува кога ќе се „делат“ големи пари, тие сигурно нема да бидат целосно економски распоредени.

Џебовите на некои веќе се полнат и тие сега итно бараат „место“ каде што ќе можат да ги заштедат тие пари некое време, идеално на таков начин што кога ќе ги повлечат ќе има уште повеќе!

Европската унија гласаше за историски голем пакет финансиска поддршка од кој ќе имаат корист сите земји-членки. Можеби сте забележале овие денови дека нашите водечки политичари се исто така многу сигурни по прашањето дали ќе има пари за рехабилитација од катастрофата.

Иако мнозинството жители ширум светот паѓаат на пониски гранки, оние кои традиционално се занимаваат со инвестиции, исто така, имаат вишок пари во моментот, тоа не е тајна, а скокот на БТК е само уште една потврда за тоа.

Сепак, најважниот аспект на БТК за кој можеме да зборуваме денес е оној што ќе ја одреди неговата блиска иднина (освен потенцијален напад од страна на државите врз него, доколку државите се чувствуваат загрозени).

Ова е ограничувањето на БТК. Што значи тоа? Ова значи дека вкупниот број на БТК во светот е ограничен, тој лимит е запишан директно во неговиот дигитален код.

Зошто е важно? Ова е исклучително важно.

Кога знаеме дека нешто го има во ограничени количини, тогаш тоа „нешто“ и го цениме многу повеќе, едноставно е така.

Тоа е главната причина зошто толку многу го цениме златото - знаеме дека го нема многу.

Но, дури и за златото не сме баш сигурни. Кој ни гарантира дека наскоро нови огромни рудници за злато нема да се најдат под земја? Со други зборови - „колку“ злато навистина е само претпоставка.

Денес претпоставуваме дека нема многу од тоа, затоа го цениме соодветно, но иднината на златото можеби не е вечна. Во која смисла? Постојат теории дека може да има злато на астероиди - во блиска иднина би можеле да усовршиме технологија што ќе пренесе рударство таму, а потоа количината на злато ќе се зголеми.

Се разбира, ова сè уште е прилично во доменот на научната фантастика, но поентата е во ова - златото не е ограничено со ниту еден закон или регулатива. Но, БТК е!

Колку БТК има? 21 милиони.

Колку досега е „ископано“ (преку компјутерски процеси наречени „рударство“ - всушност станува збор за користење компјутерска моќ и почесто поврзани графички картички за решавање сложени математички операции)?

Ископани се вкупно 18.590.206,25 биткоини. Ова значи дека останале само 2.409.773,8 (околу 12%). Тргувањето со БТК ќе продолжи дури и откако ќе бидат „извадени“ сите 21 милиони, но тоа ќе биде тоа - нема да има нови.

Тоа е интегрална компонента на БТК и затоа е единствена и во однос на златото и во однос на класичните валути.

Фото: David McBee/Pexels

Во оваа приказна за растот на вредноста на БТК, сигурно мора да го споменеме американскиот долар.

Имено, американскиот УСД некогаш беше „како злато“ затоа што самата валута беше директно врзана за златото.

Така беше сè до 1971 година, кога американскиот претседател Ричард Никсон го суспендираше т.н. „златниот стандард“.

Од тогаш, доларот се печати „колку што е потребно“, што значи дека тој е во оптек се повеќе и повеќе.

Јасно е дека ова треба да вреди помалку и помалку, а ненадејното ново „пумпање“ долари многу веројатно ќе доведе до инфлација, од што најмногу се плашат оние што имаат пари „на залиха“ - разбирливо, тие се плашат дека инфлацијата ќе ја „изеде“ вредноста што ја имаат на располагање и затоа во вакви времиња често бараат безбедно „сместување“ каде ќе заштедат пари додека не помине кризата.

Во моментов сме во таков период.

Вака стојат работите - бројот на американски долари на пазарот се зголемува уште од времето на Никсон. Од тогаш до почетокот на оваа пандемија, износот на долари се зголеми од 273 милијарди на дури 4 трилиони (тоа е 4 илјади милијарди).

Но, од почетокот на пандемијата - поточно од 9 март 2020 година - до денес (поточно: до 30 ноември 2020 година) - износот на американски долари во оптек се зголеми на дури 6,5 трилиони!

Како е можен таков скок? Тоа е можно поради големите стимулативни пакети што веќе ги споменавме, пакетите за санација на коронавирусот.

И што не е во ред со тоа? Зависи кого прашуваш.

Овие пари секако ќе послужат како брзо „освежување“ на економијата, но на долг рок поради надојдената количина на долари, пазарот е загрозен од инфлацијата. Кога сите пакети ќе бидат одобрени, тоа ќе значи дека дури 50% од сите печатени американски долари во светот ќе бидат отпечатени во текот на 2020 година(!).

Ова неизбежно ќе влијае на куповната моќ на доларот во времето што доаѓа.

За оние кои ќе ги потрошат парите од овој поттик за враќање на основните трошоци за живот, темите како Биткоин не доаѓаат предвид.

Но, потенцијална катастрофа за нив доаѓа откако ситуацијата малку „ќе се смири“. Имено, ако куповната моќ на доларот се намали, а платите не растат соодветно (што најчесто се случува затоа што работодавците ја користат оваа можност), претстои големо осиромашување на граѓаните.

Разбирливо е дека оние што сега имаат пари да инвестираат во БТК, инвестираат и тие на крајот ќе профитираат.

Но, со оглед на тоа што овие скокови се иницирани од тековната криза која сè уште трае, малите инвеститори треба да бидат многу внимателни бидејќи ризикот за нив е далеку поголем.

(Vecer.mk via)