Фото: ИМФ борд

Денеска министерот за финансии Синиша Мали оцени дека Србија успешно го завршила аранжманот со Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) наречен „Инструмент за координација на политиките“ и дека тоа е посебен успех со оглед на тоа што претходната година беше многу тешка за сите земји во светот во економска смисла. 

„Во контекст на пандемијата и глобалната економска криза, минатата година продолживме да ги спроведуваме целите на реформите планирани според аранжманот со ММФ, како што е завршувањето на трансакцијата за продажба на Комерцијална банка. Исто така, успеавме да ја смениме рамката за вработување во јавниот сектор. така што е пофлексибилно, потоа да се усвои методологија за следење на фискалните ризици, како и да се донесе стратегија за политика на сопственост во јавните претпријатија“, рече Мали.

Тој изјави дека „најважните финансиски институции во светот, како што е ММФ, ги потврдуваат одличните резултати на Србија кога станува збор за економскиот раст“.

„Таквите резултати не дојдоа случајно, но благодарение на навремените и ефикасни економски мерки за помош на економијата, што само ги пофали ММФ. Им помогнавме на бизнисмените да останат стабилни, зачувавме работни места и овозможивме целосно вработување, овозможивме деловните активности да бидат ликвидни и уште повеќе да инвестираат во развој на нивниот бизнис“, истакна Мали.

Тој потсети дека во изминатите 30 месеци, сè додека траеше ангажманот со ММФ, Србија „ги исполни скоро сите планирани цели“.

„Ова се неколку десетици цели што беа планирани во рамките на аранжманот, и кои треба да помогнат нашата земја да биде правилно регулирана, бизнисмените да бидат задоволни од деловното опкружување, а граѓаните од квалитетот на животот. Овие се важни цели на кои сме посветен се. работеше во изминатиот период, кои веќе имаат позитивни ефекти врз економијата на нашата земја“, рече Мали.

Тој изјави дека разговорите со ММФ за нова програма ќе се одржат во јануари со цел да продолжат со спроведувањето на структурните реформи во Србија.

Во петокот, на 8 јануари 2021 година, Одборот на извршни директори на ММФ донесе одлука за успешно завршување на петтиот, последен преглед на резултатите од економската програма на Србија. Оваа програма, одобрена за Србија во јули 2018 година, за период од 30 месеци, не предвидуваше употреба на финансиски средства, но е исклучиво од советодавна природа.